Dupa ultima vizita la parinti, la tara, s-a instalat la noi in bucatarie un cos maaaaare cu multe, mult prea multe mere. Am mancat o zi, doua, trei, am dat si cainelui, parea, insa, ca nu se vor termina niciodata. Aratau superb dar era clar ca mai devreme sau mai tarziu va trebui sa renunt la multe dintre ele care nu vor mai fi facut fata plictiselii si caldurii.
Nu as fi avut cu ce sa intind aluatul, asa ca am renuntat la reteta mamei si am imaginat eu una, cu putin ajutor de pe internet.
Pentru tava mea de aproximativ 30x40cm am folosit:
- 20 de mere de marime medie
- 5 oua
- o cana si jumatate cu zahar
- doua cani de lapte
- doua pliculete de praf de copt
- doua pliculete de zahar vanilinat
- un sfert de pachet de unt
- faina
Pentru aluat:
Am pus intr-un bol mare ouale, zaharul si laptele si le-am amestecat frenetic cu mixerul pana cand s-a topit zaharul. Am adaugat zaharul vanilinat si praful de copt si din nou am amestecat. Apoi am inceput sa torn cate putin faina, mixand incontinuu ca sa nu se faca cocoloase.

Merele curatate de coaja le-am dat pe razatoare si le-am calit 20 de minute la foc mic cu 6 linguri de zahar. Le-am lasat sa se raceasca inainte de a le combina cu aluatul.
Tava am uns-o cu ulei si am tapetat-o cu faina, dupa care am rasturnat in ea trei sferturi din aluat. Peste am intins merele calite si apoi inca un strat de aluat. La cuptor, la 180 de grade a durat pana a fost gata si usor rumenita pe deasupra fix 50 de minute.


No comments:
Post a Comment