07 July 2011

Cum faci brânză proaspătă de vaci

Toată lumea dă ochii peste cap cu neîncredere când mă aude spunând "fac brânză de vaci acasă". Amicii de alte naţionalităţi m-au numit zeiţă când le-am menţionat acest aspect (erau sub influenţa binefăcătoare a brioşelor cu banane, e de înţeles).
Adevărul este că e simplu, oricine are smântână şi lapte poate face asta în bucătăria proprietate personală (sau închiriată). Eu nu am niciun merit, doar am băgat la cap ce mi-a explicat cealaltă Elena şi am trecut la treabă imediat ce m-am mutat în căsuţa nouă.

Ca să nu o mai lungim, te anunţ că ai nevoie de o cutie de smântână (150g), lapte (2l), lighean sau găletuşă, o oală, un ochi de aragaz şi un săculeţ de tifon.

Smântâna o întinzi pe fundul ligheanului/găletuşei şi peste ea torni laptele. Acoperi cu un prosop de bucătărie şi laşi la prins 24h la temperatura camerei - posibil să fie nevoie de mai mult timp dacă nu e foarte caldă atmosfera. În timpul ăsta laptele se transformă în iaurt - poţi să păstrezi o parte din el şi să-l mănânci simplu, cu fructe, cu cereale etc.

Nu-ţi face griji că ai la îndemână numai lapte pasteurizat şi nu o să se prindă. Se prinde. Garantat.

Când ai iaurtul închegat, îl pui în oală pe foc. Laşi flacăra cât poţi de mică şi o să vezi după o vreme că brânza începe să se separe de zer. Când separarea asta e foarte evidentă - brânza strânsă în mijlocul oalei şi zer mult pe lângă - e semn că poţi opri focul.

Răstorni cu grijă în sacul de tifon tot conţinutul şi improvizezi mecanismul de scurgere - eu l-am atârnat de mânerul dulapului de deasupra chiuvetei, convenient enough că nu am mai avut grija vasului în care să se adune zerul. Laşi săculeţul ăsta la scurs încă 12h şi gata, când îl desfaci ai brânzică de vaci proaspătă.

Cu cât e laptele mai gras, cu atât o să-ţi iasă şi brânzica mai gustoasă.

Nu m-am dat în vânt niciodată după brânza de vaci în formă brută. Combinată, însă, cu diverse ingrediente, devine delicioasă şi perfectă pentru o gustare rapidă sau un mic dejun. Revin asupra combinaţiilor imediat ce mai "gătesc" nişte brânză proaspătă.


7 comments:

Andra Ilias said...

merge si cu lapte pasteurizat?

Elena Stanciu said...

Da, cum am scris comment la prima poza: merge de minune cu lapte pasteurizat. Eu din asta am folosit si vezi rezultatul in poze :-).

zamo.ca said...

Imi aminteste de vremea cand ai mei cumparau lapte la sticla, trebuia fiert in ceaun si uneori se prindea si faceam branza fara sa vrem :)

Anonymous said...

Eu nu inteleg de ce "limes da ochii peste cap". De cand ma stiu am man cat branza de vaci facuta de mama in casa.

Mihaela

Elena Stanciu said...

Multe mame fac asta de mult timp. Generatia mea, insa, n-a apucat sa fure reteta :-).

mona said...

daca am lapte de tara, il pot pune nefiert peste smantana?...sau trebuie fiert?

Elena Stanciu said...

Mona, nu am folosit niciodata lapte proaspat de tara. Din ce imi aduc aminte din copilarie, cand mergeam cu bunicul la stana, ciobanii faceau branza cu lapte proaspat, nefiert.