13 January 2010

Experienta thailandeza

Am plecat pusa pe treaba, crezand ca in doua zile maxim o sa reusesc sa descopar toate smecheriile de plante, legume, fructe, mirodenii si ca o sa reusesc eu cu talentul meu pentru improvizatie sa gatesc in stil thailandez. Bine zis "in stil thailandez", pentru ca in doua zile m-am convins de un singur lucru - orice am incerca noi aici, este pur si simplu imitatie.

Totul e mult mai simplu decat mi-am inchipuit, dar este altfel si daca nu ai toate ingredientele, nu poti decat sa speri ca prietenii carora le-ai organizat o seara thailandeza se pricep mai putin decat tine si nu vor calca niciodata pe taramurile indepartate, astfel incat sa-si dea seama de bufoneria pusa de tine in scena.

Simplu incepe de la instrumentele pe care le folosesc. Cuptoarele in bucatariile lor sunt mult mai rare decat masinile de spalat vase in Romania. Le este de ajuns plita pe gaz - cu un ochi sau doua, in functie de cat de mare este familia. Gazul poate fi furnizat foarte bine de la butelie si nu va inchipuiti ca asta se traduce intr-o flacara mica si amarata. Plitele alea sunt excelent facute si flacara incinge orice in 30 de secunde.
Orice folosesc ei pe post de recipient pentru gatit. Cel mai des wok-ul, care nu seamana deloc cu imensul si greoiul pus la vanzare in magazinul IKEA. Toate oalele, inclusiv wok-ul nelipsit, sunt fabricate dintr-un material foarte subtire si usor. Subtire ca sa se incinga repede, usor ca sa nu iti rupa mana cand incerci sa calesti cantitati maricele de ingrediente (sunt mari in cele mai multe cazuri, pentru ca familiile sunt numeroase -- societatea lor nu impune sentimente de rusine vizavi de traiul in comun al mai multor generatii, asa ca poti vedea la masa de pranz bunicii de 80 de ani si nepotii de 4).

Simpla e si operatiunea in sine. Apa pentru cafea incepe sa fiarba in 40 de secunde, legumelele, orezul sau noodlesii se calesc 1 minut, 2 maxim. Prawnsii i-am lasat in wok, cu o bucatica mica de unt, vreo 4 minute si au fost gata.

Mancarea tailandezilor e de doua feluri: iute sau dulce. Orice ai alege, dupa doua saptamani ti se ia si tanjesti la un hamburger sau un gratar de porc ca si cum nu ai mai fi gustat de cel putin un an. Diferentele de gust sau arome intre felurile din cele doua categorii sunt foarte mici, ceea ce ajuta mult la situatia descrisa anterior.

Daca esti pasionat cat de cat de gatit, ai mari sanse sa te pierzi prin piete. Tarabele sunt pline cu zeci de feluri de mirodenii, ierburi, legume, fructe. E greu sa afli din prima care ce este, daca chiar vrei sa inveti ceva despre arta lor culinara trebuie fie sa te documentezi serios pe internet inainte, fie sa platesti un curs de gatit pentru ca oricat de amabile ar fi doamnele si de dispuse sa iti vanda orice ieftin si bun, engleza lor limiteaza la minimum schimbul de informatii utile.

Altfel, nucile de cocos stau sa-ti pice in cap si bananele pot fi culese de pe marginea drumului la fel de usor precum corcodusele primavara in satele romanesti. E verde si e colorat totul, inclusiv viata. Mai mult decat ma asteptam.

9 comments:

Bucataras said...

si pe mine ma bate gindul sa dedic o zi bucataritului "thailandez" ... stii ce reper trebuia sa ai? siteul lui Radu: http://www.reteteleluiradu.ro/category/culinaria/retete-thailandeze/

vanator de povesti said...

minunata experienta! te aduce mai aproape de simplitate si de firesc. punem pe wishlist..

vanator de povesti said...

si bine ai revenit! :)

Unknown said...

Mie imi place foarte tare mancarea lor si cred ca, desi e greu sa concurezi cu mancarea gatita en-gros, un pic de lapte de cocos cu chilli, lemon grass si frunze de lime pacalesc orice amator.

illa said...

da' ti-am zis ca nu scapi de gatit ca acolo si pentru noi ? :)))))
orice ar insemna asta pentru tine, eu si oli suntem nerabdatori sa incercam :D si sa te vedem si sa povestim; gata ma opresc

Elena Stanciu said...

@ Bucataras, nu m-am dus acolo chitita sa gatesc, deci nu am facut documentare inainte. Multumesc de link, Radu pare ca e documentat bine pe segmentul asta.
@ Vanatorule, pune pe must list :-). Da, e mult mai simplu si mai calm si-ti da posibilitatea sa apreciezi in alta ordine lucrurile din viata ta. Bine te-am regasit!
@ Raluca, pacalesc, asta am zis si eu. Mancarea este excelenta si sanatoasa, dat fiind ca timpul de preparare este scurt.
@ Rame, o sa o fac si pe asta. Decat pentru voi :P

Gateste Inteligent said...

posteaza si ceva poze. multumesc :D.

Gateste Inteligent said...

si cand te hotarasti sa raspunzi la invitatia facuta de Illa sa ne chemi si pe noi! mersic

Elena Stanciu said...

Nu stiu daca o bag pe Illa in seama :)), urmatoarea pe lista e mancare indiana, poate chiar weekendul asta. Te anuntam si-ti dam adresa.

Poze din Thailanda vrei? Sau cu mancarea lor? Adica ce mai intreb, nu am fotografiat mancare, nu am fotografiat mare lucru ca eram ocupata sa ma hranesc altfel, in toate felurile :-)