18 October 2015

Ouă coapte pe pat de roșii și năut

Se întâmplă uneori deseori în viața mea scenariul următor: făcut bagaj-călătorit-desfăcut bagaj (cât de cât)-făcut bagaj-călătorit-desfăcut bagaj. Este obositor dar este minunanat dacă o iei ca pe o aventură de fiecare dată. Săptămâna care tocmai s-a încheiat este exemplul perfect.

Sâmbătă.
Trezit târziu, în jur de 11.00. La 12.30 prietenele mele sosesc deja să mă ia la București de unde a doua zi am zbor către Thailanda. O lălăim la masă, la povești, la cafea. Pornim spre București, pe drum îmi vine minunata idee să mâncăm mici (mda, nimeni nu e perfect, nici măcar eu). Drept urmare ajungem la destinație după 19.00, destinația fiind casa unor prieteni care țin să mă vadă înainte să plec. Se lasă cu noapte albă.

Duminică.
5.10 sunt în aeroport, fac check-in, mai beau o cafea. La revedere România, să ne vedem cu bine anul viitor!

Luni.
6.15 ora Thailandei, adică 4.15 ora României aterizez. Bagaj pierdut. Vai de sticlele de vin și de brânza de oaie. Să sperăm că nu va dura mult recuperarea.
13.30 sosesc acasă, trebuie să recuperez cheile de la niște vecini, Brăduț fiind plecat în explorare. Nu-s de găsit. Telefonul nu-mi merge pentru că e nou și are nevoie de nano-sim, iar eu am doar un amărât de micro-sim.
14.10 reușesc să dau de ei la telefon cu ajutorul unui prieten, intru în casă, mă conectez la internet și înainte de a adormi primesc invitație de la Brăduț să-i calc pe urme, să ne întîlnim să văd și eu niște minunății. Somn.

Marți.
11.00 vine un taxi să mă ia, merg să rezolv cartela de telefon. Nu se poate, cumpărați dvs. alta.
12.00 pornesc la drum.
17.00 ajung la destinație, 350km mai la nord.

Miercuri.
Plimbare. Plajă pustie. Realizez că am răcit, îmi curge nasul, nu respir. Noapte romantică de care mă bucur pe jumătate. (Nu am mai răcit de ani buni, spre zece să zic).

Joi.
10.00 pornim înapoi spre casă, nu înainte de a opri și rezolva diverse chestii în oraș, reușim să recuperăm și bagajul pierdut luni. Ajungem la destinație pe la 21.00. Brânza e bine, vinul e bun. Odihnă binemeritată.

Vineri.
Noi ce mâncăm? Păi ia să vedem ce mai e prin bucătărie de acum două luni când am plecat (comestibil, bineînțeles). Trăiască conservele - roșii decojite, năut. Uite și niște ceapă și niște ouă (nu, astea nu sunt de acum două luni). Hai că rezolvăm ceva.

Inspirația mi-a venit de la Shakshuka de la Simbio Kitchen and Bar și am decis că se va numi ouă coapte pe pat de roșii și năut.



Ingrediente:
- 1 ceapă albă de mărime medie tăiată fideluță
- 1 conservă de roșii decojite - desigur că dacă ai roșii proaspete e de preferat să le folosești pe acelea (le opărești ca ă le poți decoji cu ușurință, pe scoți cotorul și gata-s, mai bune decât cele din consevă)
- 1 conservă de năut fiert -- dacă ai năut boabe te sfătuiesc să folosești din acela cu încredere
- 2 ouă
- sare, piper, rozmarin, cimbru, ulei de măsline

Cum o comiți:
1. Călești ceapa în două linguri de ulei de măsline împreună cu rozmarinul și cimbrul până începe să prindă culoare. (5-7 minute)
2. Adaugi roșiile mărunțite, cu tot cu suc. Când începe să fiarbă sucul adaugi și năutul pre-fiert. Amesteci continuu vreme de 10 minute, lași focul cât mai mic, pui capacul și lași să-și facă mendrele încă 10 minute.
3. Formezi două găuri cu spatele unei linguri și spargi câte un ou în fiecare dintre ele. Lași la foc mic, cu capacul pus. (10 minute)
4. Asezonezi cu sare și piper, dacă ai pătrunjel fii generos că sigur merge de minune. Eu nu am aici așa iarbă exotică, așa că am folosit pătrunjel uscat.


No comments: