22 October 2015

SWEET TIME // Banana Chocolate Cake

Această postare este dedicată prietenei mele Cristina G., iubitoare de ciocolată și derivate. 


Mai ții minte cum mamele, bunicile și mătușile noastre aveau fiecare pe un raft la bucătărie un caiet de rețete? Eu mi-l aduc aminte perfect pe al mamei, foile erau îngălbenite de vreme, unele pătate de ulei sau cacao. Parcă miroasea a vanilie. Și dacă nu, mie așa îmi place să cred. Cu gândul la toate bunătățile pe care le avea mama notate acolo am început și eu acum câțiva ani să colecționez rețete într-un caiet. Adun de pe internet sau din reviste ce îmi sună bine și din când în când îl răsfoiesc și mă las dusă de val. Ca astăzi, am descoperit o rețetă de banana chocolate cake și m-a tentat atât de tare încât am dat drumul la cuptor în ciuda celor 35 de grade de afară. A ieșit o minunăție, una dintre cele mai bune prăjituri de casă cu ciocolată pe care am mâncat-o vreodată. Singurul regret pe care-l am este că nu am notat la vremea respectivă sursa astfel încât să pot mulțumi acum pentru inspirație. 

Compoziția poate fi coaptă în tăvile de chec și atunci este clar o prăjitură cu banane și ciocolată dar merge la fel de bine transformată în blat de tort dacă alegi să o coci în tava rotundă. Oricum ar fi rezultatul final este unul spectaculos, foarte fraged și fin, deloc uscat. Este o combinație de banana bread, negresă și mud cake. Ceva super porn pentru orice iubitor de chestii negricioase, pline de cacao.

Din cantitățile de mai jos ies două tăvi de chec de 25cm lungime.

Castronul #1

250g zahăr
2 ouă
250ml apă la temperatura camerei
120ml lapte
120ml ulei vegetal (cocos merge de minute, la fel și unt de cacao topit cum am folosit eu)
3 banane bine coapte

Pisezi bananele cu furculița și le amesteci cu restul ingredientelor. Rețeta așa cum mi-am notat-o eu zicea să bați ouăle separat dar eu nu am făcut asta, fiind mult prea lenesă. Am amestecat toate de mai sus cu mixerul la turația cea mai mică.



Castronul #2 (să fie unul mare)

275g făină
75g pudră de cacao
1 linguriță și 1/2 praf de copt
1 linguriță și 1/2 bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță sare

Cerne toate ingredientele și amestecă-le. Adaugă și compoziția din castronul #1 și mixează până devine o compoziție omogenă. Toarnă în formele de chec (fie le ungi cu unt, fie pui hârtie de copt ca să nu se lipească) sau în cea de blat de tort și bagă la cuptorul încins la 180 de grade. La mine a durat o oră dar cel mai sigur e să faci testul cu scobitoare pe la 40-45 de minute.




1 comment:

Anonymous said...

Bine ai revenit
Multumesc

Anca