Prima editie Suflet pentru Hrana Dinner Party a avut loc miercuri. Scriu atat de tarziu despre ea pentru ca a fost intr-adevar o provocare, a necesitat muult mai mult efort decat de obicei si am avut nevoie si de timp sa analizez ce a fost bine si ce nu, astfel incat data viitoare sa setez standardele mai sus si sa le si respect.
Ca de obicei, urmarirea cu strictete a unei retete fixe nu a fost punctul meu forte, mai ales ca nicaieri nu am gasit vreo formula magica care sa-mi explice cum sa gatesti bine pentru zece persoane. Atatia ne-am adunat miercuri seara si ne-am imbarcat pentru o calatorie magica in Asia. Cateringul la bordul aeronavei a fost asigurat de Suflet pentru Hrana, fundalul muzical a fost asigurat de insusi Presedintele Florescu, conversatia s-a legat mai usor la inceput, mai greu pe masura ce mancarea diparea din farfurii - oaspetii sustin ca le-a pierit vocea de la iuteala si probabil si cheful de picanterii. Am stropit totul cu bere si vin si chiar am reusit sa nu spargem nimic -- cu toate ca Sophie, fericita de cata atentie primea, a facut ca acest aspect sa devina suficient de dificil.
Meniul a constat in vita cu ceapa, pui cu ardei si susan, orez si noodles, salata verde cu castraveti. Retelele le descriu mai jos in cantitatile rezonabile pentru o masa de doua-trei persoane.
Vita cu ceapa
Ai nevoie de:
500g muschi de vitel, 2 cepe, 2 catei de usturoi, sos de soia, amidon alimentar, sos de peste, sos de soia & susan, 2 ardei iuti, 150ml apa, 1 lingurita ghimbir, sare, ulei.
Ce trebuie sa faci:
1. Muschiul de vitel il speli si-l cureti bine de toate "atzele", il tai feliute subtiri si-l pui intr-un castron la marinat.
2. Sosul pentru marinat il prepari din 3 linguri sos de soia, 3 linguri sos de soia & susan, 3 lingurite de amidon alimentar si 3 linguri de apa -- amesteci totul bine si pui peste muschiul de vitel. Cel mai bine este sa aproximezi cantitatile astfel incat sa fii sigur ca muschiul sta tot in acest sos si sa nu mai ai grija sa amesteci carnea din cand in cand.
3. Lasi muschiul la marinat - cu cat mai mult, cu atat mai bine. Eu l-am lasat vreo 3 ore, a fost perfect.
4. Tai ceapa solzi, cureti usturoiul si-l pisezi bine. Cureti ghimbirul de coaja si-l dai pe razatoare -- stoarce-l sau usuca-l intr-un servetel curat. Tai ardeiul iute rondele.
5. Intr-un wok, cu focul dat la maxim, pui la incins 2 linguri de ulei si adaugi primele ingrediente: ceapa, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute si putina sare. Tii pe focul incins aproximativ 4-5 minute, pana se inmoaie ceapa.
6. Scoti legumele din wok si le pui intr-un castron.
7. Adaugi inca doua linguri de ulei in wok si cand s-a incins, rastorni acolo muschiuletul de vita, cu tot cu sosul in care a stat la marinat. Calesti bine, pana isi schimba carnea culoarea si sosul a scazut mult.
8. In momentul asta, adaugi 150ml de apa, dai focul mic si lasi sa fiarba. Dureaza ceva - tot sosul trebuie sa scada si sa se ingroase - cred ca vreo 25 de minute.
9. Cand a scazut sosul si il vezi ca e mai consistent, pui legumele inapoi in wok, adaugi inca doua linguri de sos de soia, o lingura de sos de peste si una din sosul de soia & susan si mai tii pe foc inca vreo doua minute.
Pui cu ardei si susan
Iti trebuie:1 piept de pui mare, dezosat, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras galben, 1 ceapa uscata mica, 1 ceapa verde, 50g susan, 1 lingura sos de soia, 1 lingura sos de soia & susan, 2 linguri ulei.
Ce ai de facut:1. Speli carnea de pui si o tai cubulete sau fasii.
2. Cureti ceapa uscata si o tai cat poti de marunt.
3. Speli ceapa verde si o tai rondele.
4. Speli ardeii si-i tai feliute subtiri.
5. In wok, cu focul dat mare, pui cele doua linguri de ulei si lasi sa se incinga, dupa care adaugi ceapa uscata, susanul si ardeii - tii pe foc pana se inmoaie ardeii.
5. Cand s-au inmuiat, adaugi carnea de pui si calesti bine, pana cand bucatelele de pui isi schimba culoarea si iti dai seama ca s-ar putea usor desprinde in fasiute (urasc chestia aia pe care o gasesc in retete - "pana cand puiul devine auriu"! Ei bine, nu are cum sa devina auriu pentru ca nu-l prajesti singur in ulei, in cazul de fata el nici nu se caleste, ci se fierbe in sucul de la ardei - si asteapta-te sa ai mult suc!).
6. Adauga sosurile - soia, soia & susan si mai lasa pe foc inca vreo doua minute.
7. Stinge focul, pune ceapa verde si amesteca de cateva ori.
Orez si noodles de orez
Aici nu e nicio smecherie - am folosit orez Uncle Ben's cu bob lung, din acela pre-fiert, l-am pus in oala cu apa fiarte si l-am lasat 20 de minute. L-am scos, l-am lasat la scurs 5 minute si l-am pus in bol.
Noodles de orez - surpinzator, am gasit la Carrefour. Este cel mai simplu lucru din lume, ii rastorini intr-un vas cu apa calda si-i tii acolo 5 minute. Ii scoti, ii scurgi si-i pui in castron sau pe un platouas.
Salata
Pentru ca tot restul era destul de greu si complicat, am ales o salata simpla si foarte fresh. O varza de China taiata fasiute si cativa castraveti verzi taiati rondele. Totul asezonat cu ulei de masline si aceto balsamico.
Tips:
* nu te speria de toate sosurile folosite pentru prepararea mancarurilor asiatice, cu putin efort le gasesti pe rafturile supermaketurilor (eu am luat tot de la Carrefour).
* noodles -- dupa ce i-ai scurs de apa, poti sa incerci sa-i calesti un pic in wok - cu o lingura de ulei, o lingura de sos de soia si una din sosul combinat soia & susan.
* la puiul cu ardei si susan, daca ti se pare ca nu mai ai sanse sa scapi de tot sucul lasat de ardei prin calire, scurge-l pur si simplu si lasa cat crezi ca e necesar -- tine cont ca mancarea in final nu trebuie sa fie uscacioasa, in Asia tot ce e fel principal este cu sos si multe ingrediente suculente, care se amesteca cu orez simplu sau noodles.
1 comment:
Delicios. Pe onoarea mea.
Post a Comment