01 November 2009

Suflet pentru Hrană Dinner Party, ediția a 2-a

De data asta, tema a fost pur si simplu "picant". Cum patesc eu de obicei, ca imi schitez felurile de mancare in jurul unui singur ingredient sau a unei idei venite de aiurea.

Am gasit la supermarket ardei iuti si mi-am adus aminte de prietena mea Andreea care zicea sa faca supa/ciorba de vita care sa fie picanta. Cand am auzit-o prima oara m-a bufnit rasul, insa ieri m-am certat ca nu se face asa ceva, ca trebuie mai intai incercat pana la a trage concluzia ca e sau nu o prostie. Realitatea mi-a dovedit ca nu e asa o prostie.

Suflet pentru Hrana a pus pe masa aseara supa de vita usor picanta si o specialitate mexicana Sierra de burta. Am gasiti pentru 5 persoane, timp de 4 ore.

In ordine cronologica, m-am apucat viteaza sa fac taitei de casa. Apucasem sa-i mentionez in cealalta retete de supa de vita si ma intreaba toata lumea "ii faci tu in casa?". Pai da, e chiar foarte simplu si merge rapid de tot. Ai nevoie de 200g faina alba, 1 ou si niste apa.

Intr-un castron sau direct pe blatul de bucatarie, pui gramada faina si deasupra oul. Amesteci, intelept ar fi in stadiul asta doar cu o mana, pentru ca se lipeste coca aia ceva de speriat si e pacat ca apoi sa mazgalesti totul de coca prin bucatarie. Cu cealalta mana incepi sa torni apa. Si tot amesteci si torni apa pana cand ai o coca nelipiciasa, consistenta si elastica.
Las-o in castron jumatate de ora si apoi intinde-o pe blat - nu uita sa tapetezi blatul cu niste faina. Nu trebuie sa te chinui sa faci foita subtire ca la strudel. Odata intinsa, intinde un praf de faina si pe deasupra si ruleaza foaia de coca ca si cum chiar ai vrea sa faci un strudel si apoi taie feliute mai subtiri sau mai groase, dupa cum ai chef.
Taiteii pot fi folositi imediat sau pot fi lasati pe o foaie de ziar sa se usuce si pastrati pentru inca vreo saptamana.

Supa de vita picanta

Ai nevoie de: carne de vita (de data asta am cumparat o caserola de gulas, s-a fiert foarte bine si repede), 3 cartofi, 4 morcovi mari, 3 radacini de pastarnac, 3 linguri de mazare, 3 ardei iuti, 1 ceapa mica, 1 ou, taitei de casa, apa si sare.

Cum procedezi:
1. Spala bucatile de carne si pune-le in oala la fiert. De ce sa ai grija cand faci supa de vita am explicat deja aici.
2. Cureti toate legumele si le speli. Ardeii, daca ai bafta sa-i nimeresti ca mine, adica extrem de picanti, ai grija sa scoti orice urma de samanta din ei si lasa-i intr-un vas cu apa rece macar cateva minute ca sa se mai duca din iuteala.
3. Tai cartofii cubulete, morcovii si pastarnacul felii, ardeii rondele sau cum iti vine.


4. Adauga legumele numai dupa ce ai verificat ca s-a fiert cat de cat carnea (daca folosesti gulas, vreo 20 - 30 de minute). Lasa pe foc pana cand morcovii sunt si ei moi, adica inca vreo 20 de minute.
5. Pune mazarea, ceapa tocata marunt si taiteii, mai ai rabdare inca vreo 15 minute.
6. In timpul asta poti sa sarezi si sa faci zdrentele de ou: bati oul intr-un bol si-l torni cu lingura, descriind niste cercuri deasupra supei.



A iesit excelent, doar putin picanta - asta este singurul risc la care te supui, sfatul meu ar fi sa pui putin ardei daca stii ca e iute ca focul.

Sierra de burta
Ai nevoie de: 1kg burta de vita fiarta (gasesti la orice supermarket, in caserole, curatata si fiarta deja. Daca nu iei din aia fiarta, inarmeaza-te cu muuulta rabdare pentru ca trebuie sa o tii pe foc cel putin doua ore ca sa fie buna de mancat), 80g sunculita afumata, 3 cepe, 4 ardei iuti, 3 linguri masline fara samburi, 2 linguri stafide sau prune uscate, 2 linguri migdale macinate, 400ml supa de carne, oregano, cascaval, sare, ulei de masline si o tigaie mare (wok-ul m-a salvat pe mine din nou!).

Cum procedezi:
1. Cureti ceapa si o tai marunt.
2. Sunculita o tai cubulete mici.
3. Ardeii ii cureti de samburii dinauntru, ii speli si-i tai rondele.
4. Daca folosesti prune uscate, taiele in bucatele mici.
5. Burta trebuie taiata felii subtiri.
6. Pui la incins wok-ul sau tigaia, cu 2 linguri de ulei de masline si calesti mai intai ceapa impreuna cu sunculita. Cam 3 minute sunt suficiente.
7. Adaugi maslinele, stafidele/prunele, ardeii. Lasa inca 3 minute, amesteca incontinuu.
8. Adauga burta, mazarea, migdalele si caleste totul inca vreo 2 minute. Burta de vita incepe sa se coloreze, trebuie sa amesteci pentru ca se arde usor.
9. Pune supa de vita si oregano si lasa pe foc 20 de minute. Dupa asta o sa vezi ca sosul a scazut. E semn ca e gata. Poti sa incerci o bucatica de burta sa vezi daca e comestibila si daca ti se pare ca nu, mai pune un pic de supa/apa si mai lasa inca 10 minute.
10. Cascavalul il dai pe razatoare - se pune pe deasupra cand se serveste.


Eu am avut un public destul de reticent la inceput. Nu la supa, ca asta s-a ras din prima, fara comentarii altele decat "este excelenta", ci la mancare facuta din burta. Asta este, am avut ghinion sa am de-a face cu oameni care nu mananca nici ciorba de burta. Au gustat si s-a dus pe apa sambetei orice prejudecata!

Garantat, mancareaasta e mult mai light si mai gustoasa decat multe tocanite romanesti si mai sanatoasa decat orice ceafa de porc cu cartofi prajiti!

No comments: