03 August 2010

Home Made Pasta

In ultima seara pe insula, am fost la prietenul Genni la pizzerie si am comandat "whatever you wish to serve us". Fara nicio strangere de inima pentru ca tipul este genial si tot ce gateste este delicios. Ne-a adus doua feluri de home made pasta si ne-a explicat pe indelete, la cererea mea, cum totul de la paste pana la sos este facut cu manuta lui. Si mi-am zis eu ulterior, pai daca omul poate face paste pe insula in Thailanda, unde nu gasesti mare lucru, eu de ce sa nu pot in capitala tuturor posibilitatilor?

Imi inchipuiam, ce-i drept ca trebuie sa pui cap la cap o multitudine de ingrediente pentru pastele astea si tot amanam momentul, vizualizand lunga lista de cumparaturi necesara pentru un asa demers. Nimic mai fals! Pastele se fac extrem de usor -- asta daca ne referim la compozitie, pentru ca daca luam in calcul efortul fizic, usor e departe de a fi un cuvant potrivit.

Asadar, pentru aluatul de paste am folosit numai faina alba si oua. Pe blatul de bucatarie am rasturnat doua cani de faina si in varf am facut un culcus in care am spart trei oua.

Am amestecat incet, incet ouale cu faina, incorporand din ce in ce mai multa. Cand a ajuns sa fie tare ca o plastilina abia scoasa din ambalaj, m-am pus pe framantat. Am inteles si eu cu aceasta ocazie de ce femeile in Italia sunt mai zdravene, asa. E munca, nu gluma. Un sfert de ora de sucit si rasucit, tot deoadata sau pe bucati pana l-am facut sa-si piarda aspectul fainos.

Am citit ca trebuie lasat la frigider minim jumatate de ora si m-am conformat. Musai in ambalaj inchis ca altfel se intareste si e mai greu de intins. Oricum e greu de intins! Dupa 20 de minute de efort fizic sustinut, mie mi-a iesit din catitatile mentionate mai sus o foaie mai mare decat blatul de la o pizza mare. Pe care am taiat-o in fasii late de patru centimetri si lungi de sase, pe care le-am transformat intr-un fel de farfalle:

Pentru sos am folosit: o cutie de 400g de rosii decojite, doi catei de usturoi, un ardei iute, sare, piper proaspat macinat si ulei de masline.

Am facut asa:
Am curatat usturoiul si l-am zdrobit in mojar. Am curatat ardeiul iute de seminte si l-am tocat marunt. Intr-o craticioara, la foc mic, am turnat trei linguri de ulei de masline si l-am lasat sa se incinga. Am adaugat usturoiul si ardeiul si le-am lasat la calit un minut. Am adaugat rosiile. Toata combinatia a stat pe foc 15 minute, cat sa scada un pic. Cu 5 minute inainte sa fie gata am adaugat o lingurita de oregano uscat si cateva frunze de busuioc proaspat, tocat marunt. Sare si piper am pus inainte sa sting focul.

La final am obtinut doua portii de paste, foarte aratoase si gustoase.

Una a disparut in 30 de secunde cat nu am fost atenta, in burta Sofikai, cealalta a fost impartita frateste de noi, oamenii. Am fost satisfacuti toti trei, ca o adevarata familie fericita!

6 comments:

honibonies said...

da, imi place.
si blogul, si retetele si sa mananc bun bun.

si mai ales pastele....mmmmm....

Anonymous said...

Cu 50 de euro eliminam efortul fizic din reteta :). Atat costa o masina din aia italieneasca de modelat paste.Le scoate in mai multe forme, iar 5o de euro ca sa am paste proaspete si fara ingrediente surpriza, nu-i mult :)

Elena Stanciu said...

Ai cumparat-o din Ro sau din Italia?

Anonymous said...

web shopping, is the best :) sunt multe situri, eu am luat de la Marcato (http://www.marcato.net/catalog/index.php), dar acum am vazut ca sunt si mai ieftine, tot MArcato, pe alt site (http://www.gioiadellacasa.it/eng/marcato.asp)
Deh, tre' sa profitam de noile, pentru noi cel putin noi, tehnologii.:) Spor in toate.
Laura

Elena Stanciu said...

Excelent! Multumesc frumos, Laura.

Anonymous said...

Cu masina italieneasca poti face si ravioli. In Sicilia am invatat o reteta faina de sos facut in casa, Rosii fierte decojite, ardei verzi, rosii, galbeni copti si decojiti. Dupa care totul se da prin sita sau prin masina de facut sos. Ardeiul copt ii da un gust f bun sosului.

Sicilienii mai pun vinete si ton in sos.

Mihaela