15 July 2009

Creveți în unt


Pana anul trecut, cam pe vremea asta, refuzam cu incapatanare sa mananc orice fel de fructe de mare. Fara motiv, doar asa, pentru ca aveam eu impresia ca e o fitza absoluta si nu pot fi atat de bune pe cat se spune. M-am riscat, totusi, si mi-am zis ca nu se poate, trebuie macar sa gust, ca sa stiu daca imi plac sau nu. Am incercat de toate, prin diferite restaurante de la noi si de afara: creveti, scoici, calamari, caracatita etc. Nici o surpriza, instinctul meu functionase bine, inafara de creveti, nimic altceva nu e pe gustul meu. Nu-mi plac, nu mananc, nu am nimic cu cei care o fac.

Crevetii sunt o poveste aparte. Durdulii si rozalii, pot fi o adevarata feerie daca sunt preparati bine -- termenul fiind cel mai bine definit in cazul lor ca "o metoda prin care sa nu fie gretosi". Asta se face simplu prin asocierea cu un gust acrisor, fie zeama de lamaie, fie vin alb sec. Varianta a doua e preferata mea, deh, crescuta la Panciu, e greu sa ma dezobisnuiesc.

Ca sa facem povestea cat mai scurta cu putinta, e foarte usor pentru oricine sa isi impresioneze audienta cu o delicatesa.

De ce aveti nevoie: un wok (tigaia aceea mare si adanca, originara din China dar vanduta cu mare succes si la Ikea pentru aproximativ 10 lei), unt, creveti decorticati, usturoi sau praf de usturoi, patrunjel si vin alb sec.

Ce trebuie sa faceti:
1. Sa spalati crevetii (cam 400g de creveti decorticati congelati ajung pentru 2 portii mai mult decat generoase) si sa-i lasati la marinat in vin alb sec pret de 30 de minute. Functioneaza si fara etapa asta dar se pierde din savoare.
2. Sa incingeti in wok o felie de unt, groasa de 1.5 cm cum taiati voi din pachetel.
3. Odata incins untul sa puneti crevetii in tigaie si sa-i lasati la calit aproximativ 20 de minute. Cel mai bine sa adaugati si vreo 10 linguri din vinul in care s-au marinat micutii, pentru ca la final sa aveti un sos delicios pentru "double dipping".
4. Cam la jumatatea timpului de preparare, sa adaugati patrunjelul spalat si tocat, impreuna cu usturoiul tocat si el ca pentru mujdei (pentru cei mai lenesi, exista praful de usturoi in comert, care functioneaza la fel de bine).
5. La final, cu doua minute inainte de a stinge focul sarati si piperati dupa gust.

Iata si cat va costa afacerea: 400g de creveti - 15 lei, 1 sticla de Sauvignon Blanc - 6,10 lei, o legatura de patrunjel - 0,75 lei, 1 pliculet de praf de usturoi - 0,94 lei, 1 pachet de unt - 5,4 lei. Total: 28,19 lei.

Daca va bagati, astept sa-mi spuneti cum au iesit. Daca va e prea lene, vin sa vi-i fac eu.

8 comments:

mara said...

mmm...cred ca fac!

Kikomica said...

sa-mi zici neaparat cum ies. daca te incurci, suni!

ally said...

am testat varianta 2. functioneaza si iese perfect :D

Irina said...

Ma bag .....pina la capat !

Andrei said...

Undeva, ceva n-am facut bine. Poate din cauza crevetilor care au fost congelati(i-am decongelat inainte, lent, in apa rece), poate din cauza focului prea tare, poate trebuia sa ii fac sub capac. Cert e ca n-au iesit bine. S-au facut foarte repede, 10-12 min, au iesit tari si deloc sos. Why?!? Why?!? Why?!?

Elena Stanciu said...

Creveti congelati am folosit si eu, de fiecare data. Doar ca nu-i decongelez - ii pun direct in wok.
Sosul nu te astepta sa iasa din creveti, el se obtine din combinatia de unt si vin in care pregatesti crevetii.

Andrei said...

Inseamna ca aici a fost problema, trebuia sa-i pun congelati. Mai incerc o data si revin :) Multumesc!

Elena Stanciu said...

Astept :-)