04 August 2011

Pâinică siciliană

Am cuptor şi mă joc cu el de parcă nu am mai văzut asemenea maşinărie în viaţa mea. Mi-a intrat mai nou în cap să încerc tot felul de reţete de pâine. Am început cu pâinicile siciliene azi-noapte pe la 1. Sunt foarte uşor de preparat şi sunt bune de tot, mai ales calde.

Ai nevoie de 250g făină, 1 linguriţă de drojdie uscată, 1 linguriţă de sare, 2 linguri de ulei de măsline, 100 ml apă minerală carbogazificată şi ierburi - rozmarin, oregano, pătrunjel, depinde ce ai prin casă. Ierburile nu sunt obligatorii.

Amesteci făina cu drojdia şi cu sarea şi adaugi apa minerală puţin câte puţin. Pe măsură ce frămânţi aluatul adaugi ierburile şi uleiul de măsline. Mie mi-a luat zece minute până am obţinut un aluat suficient de elastic (se lipeşte numai puţin de tot de suprafaţa pe care-l frămânţi). Imediat ce s-a întâmplat asta m-am oprit, l-am împărţit în opt bucăţi (cât de cât egale, nu e nicio regulă) pe care le-am transformat în turte. 


Am tapetat tava de la cuptor cu făină, am pus turtele de cocă pe ea, le-am stropit cu puţin ulei de măsline, piper şi oregano şi le-am lăsat să se odihnească zece minute. Apoi le-am băgat la cuptor unde au fost gata în alte zece minute.


Patru dintre ele au dispărut încă din vremea când erau calde. Dimineaţa am apucat şi eu să gust la micul dejun - o minune cu unt şi puţină sare. Dacă nu pui ierburi în compoziţie sunt demenţiale cu miere sau dulceaţă. Să mai zic că dacă torni un pic de ulei de măsline mănânci până crăpi? N-ar fi frumos din partea mea, mă abţin, deci.


4 comments:

alex said...

trebuie sa dai si temperatura cuptorului. faina din tava se arde la temperatura f mare. pe de alta parte, aluaturile gen pizza/foccacia se coc la temperatura maxima. etc.

Elena Stanciu said...

180 de grade - pentru cei care au cuptor la care se seteaza temperatura.

Alina Rădulescu said...

Trebuie sa fac si eu neaparat! Mi-au ramas pe retina (retina mea transmite informatii direct la stomac, nu prea trec din creier :D)

Elena Stanciu said...

Stiu ce spui :))))