14 September 2009

Pasta de peste si Pate a la Elena!

La cererea unora dintre cititori, care se gandesc ca ce povestesc eu aici sunt de-a dreptul filme documentare si ei nu mai au timp decat de spoturi publicitare in ziua de azi, am doua chestii delicioase, extrem de rapid de preparat.

Prima, este pasta de peste pentru care nu ai nevoie decat de o conserva de peste in ulei, jumatate de pachet de unt, mixer, sare si piper.
Cat de repede o prepari? Previzibil, cat ai zice peste. Desfaci conserva, scurgi uleiul si pui pestele in castron. Peste el jumatate de pachet de unt (de preferat sa-l scoti din frigider cu vreoun sfert de ora inainte de operatiunea asta) si pui mixerul in functiune. Il lasi sa-si faca treaba pana cand nu mai ai nici bucatele de peste, nici de unt si totul arata...ca o pasta. Pui sare si piper dupa gust. Intinzi pe paine si mananci. Cred ca nu mint daca zic ca in 20 de minute este gata si cu preparatul si cu mancatul.

A doua, pfff, o chestie inventata de mine. Pur si simplu mergeam pe strada si mi-a venit ideea: cum ar fi sa combin pate-ul din comert cu diverse seminte, astfel incat sa-l transform in ceva mai gustos si mai putin plictisitor? Si pentru ca e inventata si nu m-am gandit niciodata sa-i dau alt nume, sa-i zicem Pate a la Elena.
Iti trebuie o cutie de pate de gasca (eu am incercat si cu alte sortimente si asta a mers cel mai bine), jumatate de pachet de unt, seminte de susan si de mac, boia de ardei iute, sare, piper, mixer.
Practic, desfaci cutia de pate, o pui in castron, adaugi jumatate de pachet de unt si pui mixerul in functiune. Cand s-a omogenizat totul, trantesti peste niste seminte de susan si de mac, un varf de boia de ardei si putina sare si putin piper. Nu exista cantitati fixe, cel mai bine e sa pui cate putin, sa gusti si sa vezi daca mergi mai departe sau te opresti.

Merg foarte bine amandoua ca ingredient principal pentru tartine. Pentru cele cu pate recomand niste feliute mici de castraveti murati pe deasupra. Pasta de peste e delicioasa by herself, mie imi place cat mai picanta, deci adaug intotdeauna piper proaspat macinat pe deasupra.

Pate-ul poate fi folosit si ca umplutura pentru oua fierte (fierbi oula tari, le tai in jumatati, dai departe galbenusul si in locul lui pui o lingurita din pate-ul asta).

1 comment:

rheea said...

Super tare!Si eu fac faza cu pateul si le combin de mama focului! Sunt super delicioase...si rapid de facut!