06 December 2009

Dinner just for one

Am zis ca pun pauza pana plec in vacanta, pentru ca am multe de facut, oameni de vizitat, bagaje de impachetat si tot asa. Am pus pauza la invitatii, ca la gatit nu m-am putut abtine. Si mi-am dat seama ca din cand in cand e bine sa gatesc doar pentru mine, sunt mai critica in momente din astea, nu are cine sa ma laude si sa ma influenteze.

Am cam reluat tema de saptamana trecuta, ce-i drept, cu efect pozitiv pentru ca nu-i asa, practice makes perfection: salata iceberg cu muuuuulti creveti, plus creveti in unt, icre de crap proaspete, blueberry muffins, painica cu masline, vin alb si niste muzica clasica.


Crevetii aia mari si grasuni sunt cei mai buni. Am schimbat reteta, adica i-am pus in tigaie cu mult unt si cu busuioc proaspat. Abia la final am adaugat un pic de praf de usturoi si sare. O parte i-am lasat intr-un castron cu tot cu sos, iar restul i-am taiat mai mici, i-am scurs de sos si i-am folosit la salata.


Salata cu creveti e o minune, de data asta am facut dressingul cu ulei de masline si sucul de la o lamaie, sare si piper proaspat macinat. Mult mai bun si mai fresh decat cu aceto balsamico!

Blueberry muffins! THE blueberry muffins! First time ever si au fost aproape perfecte. Zic aproape pentru ca am avut eu ambitia sa le decorez festiv - va spun un secret, nu e mare scofala cu bombonelele alea de la supermarket. Nici bomboanele CIP nu mai sunt ce erau pe vremuri!

Acum ca mi-au iesit si cu afine, m-am linistit, pot sa spun si reteta. Ai nevoie de 120g unt la temperatura camerei, 100g zahar (120 daca iti plac mai dulci), 2 oua la temperatura camerei, 220g faina, o lingurita de praf de copt, forma de briose (eu am primit-o cadou dar am auzit ca se gasesc la TCM) si hartiute speciale pentru forme (de la acelasi magazin, se pare).

Ca sa obtii aluatul:
1. Intr-un castron mai adanc (ca sa nu iti sara pe toti peretii bucatar freci cu mixerul bine zaharul si untul.
2. Adaugi cele doua oua si amesteci in continuare.
3. Adaugi alternativ faina (amestecata cu lingurita de praf de copt si strecurata in prealabil prin sita) si laptele.
4. Adaugi afinele - eu le-am taiat in patru ca erau maricele.
5. Pui foitele in forma si torni aluatul cu o lingura. Cantitatile astea sunt fix pentru 12 briose.
6. Pui la cuptor, la foc potrivit timp de 25 de minute.
7. Le decorezi sau nu :-). Mie mi-a venit ideea de data asta sa nu le mai dau cu ou batut pe deasupra, ci cu sirop de grenadine (il aveam ca din intamplare prin casa, multumesc, iubitule!). Merge...ca uns!

Dupa toate astea ma simt rasfatata ca o printeza si lenesa ca o pisica!

14 comments:

Unknown said...

Tava si forme de muffins se gasesc si la metro.

Anonymous said...

ce bine arata totul. ce fel de creveti folosesti? proaspeti sau congelati?
eu in salata de creveti mai pun avocado, rucola si tulpini de telina.

mihaela

Elena Stanciu said...

prefer proaspeti, dar nu gasesc intotdeauna. de data asta am luat congelati, din aia mari, au fost fooooarte buni!

illa said...

poate nu a fost cu invitati, dar cu siguranta ne-am putut transpune noi in atmosefera ta:)
chestia aia cu creveti arata foarte foarte bine, vreau si eu; incerc si iti spun cum fuse, daca imi spui cum e cu decorticatul, ii iei asa sau o faci tu, inainte sa ii gatesti.

Elena Stanciu said...

Gasesti decorticati, e mai safe pentru incepatori :-)

Une Ruxi à Paris said...

ai cam uitat un ingredient la muffins, nu ti se pare?

Anonymous said...

uite aici the real thing:
http://joepastry.com/index.php?cat=52

Elena Stanciu said...

Am uitat? Ce-am uitat? Cum am uitat?

Elena Stanciu said...

Anonim, arata foarte bine alea. The real thing, though, este un termen relativ, nu crezi?
Ar fi fost foarte util sa dea si cantitatile pentur ca e evident ca aluatul acolo e mult mai gros. as fi fost curioasa.

Elena Stanciu said...

Anonim, arata foarte bine alea. The real thing, though, este un termen relativ, nu crezi?
Ar fi fost foarte util sa dea si cantitatile pentur ca e evident ca aluatul acolo e mult mai gros. as fi fost curioasa.

Une Ruxi à Paris said...

laptele l-ai uitat, am incercat eu reteta ta si iese foarte tare fara lapte.

Anonymous said...

Multa sanatate, fericire in suflet, liniste in casa si multe impliniri in anul care vine, alaturi de cei dragi.
Sarbatori fericite!

Elena Stanciu said...

Da, ma, Ruxi, am uitat sa mentionez la ingrediente, am zis doar la mod de preparare ca tre sa pui si lapte. Ai dreptate - 150ml trebuie, ca sa stii data viitoare.

Une Ruxi à Paris said...

multumesc :)