13 September 2010

Supa de rosii cu dedicatie

Supa de rosii e preferata Irinei, prietena mea. Ii aduce aminte de copilarie si tine musai sa invete sa o pregateasca singura, sa nu mai fie nevoie sa apeleze la mama ei de fiecare data cand i se face pofta.

Asa ca, Irinuca draga, fii atenta de ce ai nevoie:
1 kilogram de rosii (daca gasesti de capatat de la cineva din curte e cu atat mai bine, ca sunt mult mai gustoase si mai aromate)
2 cepe mici
oregano uscat si tocat
o lingura de ulei de masline
sare
blender

Ce trebuie sa faci:
1. Speli bine rosiile.
2. Pui o oala cu apa la fiert. Cand a dat in clocot, pui toate rosiile in oala si le lasi acolo timp de 3 minute. Nu mai mult, nu e momentul sa le fierbi. Trebuie doar sa fie un pic oparite, ca sa iti iasa pasul 4 mai usor.
3. Scoti rosiile intr-un vas, le lasi sa se raceasca un pic, cat sa poti pune mana pe ele fara sa te frigi.
4. Dupa ce s-au racorit, le iei una cate una si le decojesti. Cel mai probabil pielita va fi crapata pe alocuri si iti va fi usor sa o desprinzi.
5. Ai acum rosiile decojite si trebuie sa le tai in bucati si sa indepartezi cotorul.
6. Cureti si ceapa si o tai bucati.
7. Puii rosiile si cepele in oala si adaugi apa cat sa le acopere si sa le depaseasca cu vreo trei degete.
8. Lasi la fiert 20 de minute. Pui si lingura de ulei de masline in timpul asta.
9. Iei oala de foc, lasi sa se raceasca un pic (daca te grabesti, poti sa o pui oala in chiuveta plina cu apa rece si sa amesteci in ea din cand in cand).
8. Bagi toata fiertura la blender ca sa obtii o crema.
9. Crema asta o pui din nou pe foc, inca 15 minute, timp in care adaugi sare si oregano dupa gust.

Daca vrei sa faci o smecherie, poti sa adaugi carne tocata de pui sau curcan. Ai nevoie de vreo 200g de carne, pe care o amesteci cu un ou si apoi pur si simplu o arunci in oala. In cazul asta, trebuie sa lasi mai mult pe foc, in loc de 15 minute la pasul 9, sa zicem 30, sa fii sigura ca se fierbe bine si carnea.

Asta e tot. La treaba, astept telefonul sa stiu cand sa ma prezint la degustare!

PS: Multumesc, Grig, pentru pont, stii tu care.

4 comments:

Unknown said...

Fara morcovi?fara telina?nici macar galusti?

Elena Stanciu said...

Fara!
Doar smecheria mentionata la final - carnita, pe care o data am aruncat-o pur si simplu in oala, alta data am facut-o perisoare.

Unknown said...

Ok o sa incerc si varianta ta sa vedem cum este fata de varianta mai clasica sa spunem asa.

Elena Stanciu said...

Sper sa-ti placa. Sa te intorci si sa-mi spui.