19 September 2010

Roşii umplute cu ciuperci

Sărmăluţe în foi de viţă, Doamne, ce poate fi mai bun decât ele? Multe lucruri, recunosc, dacă e să ne limităm la gusturi, numai că la mine sărmăluţele în cauză sunt legate prin fire nevăzute de bunici, dealurile pline de viţă de vie, timpurile demult apuse ale inocenţei etc. De aceea pentru mine răspunsul la întrebare va fi întotdeauna nimic.

Din păcate, nu despre ele este vorba astăzi.

Când mi-a plecat iubitul în călătorie de afaceri am promis că îl aştept la întoarcere cu cele sfinte mai sus menţionate. În plus, aveam eu în cap un plan ascuns, care implica şi nişte plăcintă şi nişte dovlecei tocaţi şi căliţi şi copţi...mamă, mamă ce ar fi trebuit să le fac. Din fericire toată lumea a scăpat nevătămată şi surpriza s-a transformat într-un exerciţiu de imaginaţie.

( haz de necaz ca sa spun că pur şi simplu din motive obiective nu am avut acces la fonduri şi nu am putut achiziţiona cele necesare pentru a-mi îndeplini promisiunea iniţială).

Datorită circumstanţelor, reţeta asta se încadrează mai întâi de toate la reţete simple şi ieftine. Pe lânga pulpele de pui la cuptor am testat roşii umplute cu ciuperci (deh, dacă mama a avut recoltă-record anul ăsta, am frigiderul plin în permanenţă de roşii de grădină, iar ciupercile, câte trebuie în cazul de faţă nu sunt o povară din punct de vedere financiar) . Ceva atât de simplu şi cinstit nu am mai gătit de la MBS!!! Cred că pentru cei care ţin post poate fi o alternativă delicioasă pentru ardeii / sărmăluţele umplute cu ce-or fi ele, că niciodată nu am putut concepe altceva înăuntru decât carne ca principal ingredient.

Am folosit următoarele ingrediente:
18 ciuperci de mărime medie
2 cepe mici
1 legătură de pătrunjel
4-5 linguri de pesmet
12 roşii
sare
2 cubuleţe de unt

Cum am procedat:
1. Am spălat ciupercile şi le-am tăiat cubuleţe mici.
2. Am curăţat ceapa şi am tocat-o mărunt.
3. Am pus într-un vas, la foc mic, ceapa la călit, împreună cu un cubuleţ de unt (îl vedeţi aici, ca să vă daţi seama cât de mare). Am călit ceapa timp de 5 minute. În timpul ăsta untul s-a topit şi ea a devenit transparentă şi aurie.


4. Toate cele 18 ciuperci spălate şi tocate şi încă un cubuleţ de unt s-au răsturnat glorios în oală. Deasupra lor o tronat un capac timp de 15 minute, ca să se înăbuşe ciupercile bine.

5. Am înlăturat capacul şi am mai lăsat pe foc încă un sfert de oră, astfel încât să scadă apa lăsată de ciuperci.
6. Am adăugat două linguri de pesmet.
7. Încă 5 minute pe foc.
8. Focul a fost stins şi s-a instaurat în tot amalgamul şi legătura de pătrunjel tocat mărunt şi un picuţ de sare.
9. Compoziţia obţinută am distribuit-o uniform în cele 12 roşii pregătite în prealabil (adică în jumătatea de oră adunată la etapele anterioare) : spălate, tăiat capacul (partea aia unde creşte codiţa roşiei), scobit tot miezul dinăuntru.


10. Am presărat pe deasupra fiecărei roşii puţin pesmet.

11. Roşiile astfel pregătite au stat la cuptor, la foc iute (240 grade) timp de 15 minute.

M-am mai gândit după şi cred că e posibil să iasă ceva şi mai bun (în sensul de mai fiţă) dacă pe deasupra pun mozzarela...sau mai bine parmezan...sau, o să văd eu data viitoare şi vă anunţ.

2 comments:

illa said...

of ai mila :(:(
arata minunat si deja mi-am imaginat in amanunt cum ar putea fii la gust;
asta inseamna o vizita la frigider si gata 500 g pe mine, la ora asta :))))))))))

Elena Stanciu said...

Ia si tu un iaurt din frigider si nu mai sunt 500g :-)