18 November 2011

Homemade Pasta, ce trucuri am mai învăţat



Mi-am adus aminte de pastele făcute acasă vara trecută şi de efortul depus pentru a obţine o cocă perfectă. M-am gândit că poate s-a inventat între timp vreo metodă mai uşoară dar de unde, tot aşa mult efort fizic trebuie să depui. Tot citind şi experimentând, am mai învăţat câte ceva:

  • Proporţia făină-ouă e uşor de reţinut: la 600g făină pui 6 ouă, la 200g pui 2 ouă etc.
  • Dacă vrei să te complici un pic, mai adaugi gălbenuşuri: 6 ouă + 3 gălbenuşuri, 2 ouă + 1 gălbenuş şi tot aşa.
  • Pastele ies mult mai gustoase dacă foloseşti în compoziţia aluatului numai gălbenuşuri: în loc de 6 ouă, pui 12 gălbenuşuri, în loc de 2 ouă pui 4 gălbenuşuri etc., etc.
  • Toată şmecheria stă în frământat! Imediat ce ai amestecat bine ouăle şi făina vei avea un bulgăre instabil de cocă, bun de nimic la prima vedere. Este făinos, lipsit de elasticitate, nici prin gând nu ţi-ar trece că l-ai putea lucra vreodată într-o felie subţire mai să vezi prin ea. Nu te descuraja, pune mânuţele la treabă şi frământă din tot sufletul cât de mult timp poţi. Nu zic să-ţi dedici viaţa acestei operaţiuni, însă 20 de minute trebuie să sacrifici. Dacă nu te simţi în putere, lasă mâinile în pace, scoate orice alte arme ai la îndemână şi roagă frumos partea masculină a familiei să te ajute.
    • ajută dacă împarţi coca în bucăţele mai mici şi te joci cu ele cum făceai când erai mic cu plastilina.
  • Materialul de lucru trebuie să fie fin şi elastic. Îl întinzi pe tot dintr-o bucată sau îl tai în porţii mai mici şi le desfăşori pe fiecare în parte. 
  • Când te apuci de întins, presupunând că nu ai maşină de făcut paste, e bine să presari puţină făină pe blat/masă. Eu am observat, însă, că dacă aluatul e bine frământat se lucrează foarte uşor şi fără înfăinare şi nu se lipeşte deloc.
  • Cele mai multe reţete te învaţă să rulezi foia de aluat şi să tai feliuţe subţiri. Problema mea cu metoda asta este că la tăiere marginile ruloului de cocă se lipesc şi la bucata mică şi la cea mare. Rezultatul:  nişte rulouri mici pe care trebuie să le desfăşori ca să obţii nişte fâşii colţuroase. Uită-te la poză şi o să mă înţelegi:
  • Alternativa: tai feliile liber, cu un cuţit rotund de pizza. N-o să-ţi iasă egale dar dacă vroiai paste perfecte le cumpărai, nu?
  • Scutură-le bine de făină înainte să le găteşti. Dacă nu faci asta, făina se va transforma în clăbuc în timpul fierberii.
  • Şi apropo de fierbere, nu le lăsa prea mult pe foc - 3-4 minute sunt suficiente să le ai al dente. Pune în apă câţiva stropi de ulei de măsline.

Ca să te orientezi mai uşor la cantităţi, îţi spun atât: 200g făină, 2 ouă şi 1 gălbenuş ajung pentru 3 porţii normale sau 2 porţii uriaşe. Mă gândeam eu că te ajută :-).

Spor la frământat şi poftă bună!


2 comments:

gaby's blog said...

foarte interesant! Si eu fac acasa paste dar eu framant aluatul in robot si il intind si tai cu masina de paste :P asadar sa tot fac la paste:D
Arata foarte bine farfuria ta!
o zi frumoasa!

Elena Stanciu said...

Mulumesc, Gabi. As evita si eu efortul dar lipsindu-mi tehnologia, merg pe varianta clasica.