23 July 2009

International Year of the Potato


Suna a gluma, sunt constienta de asta. Se pare, insa, ca pentru unii oameni, cartoful este un lucru la fel de important ca si foametea din Africa sau bomba atomica. Exista un International Center of the Potato in Peru, ditamai organizatia cu director general si functionari mai mici si mai mari, care a sarbatorit in 2008 Anul Cartofului.
Exista oameni precum domnul John Reader, care, contrar numelui nu e faimos pentru ca citeste mult, ci pentru ca scrie - printre titlurile sale "Africa - biography of the continent" si "Propitious esculent: the potato in world history" -- o carte in care explica cum a schimbat cartoful cursul istoriei odata cu adoptia lui in secolul 16 de catre spanioli. El, cartoful, a fost "combustibil" pentru Revolutia Industriala -- brusc, putandu-se baza si pe altceva decat pe grau, populatia a inceput sa infloreasca la propriu, hraniti mai bine fiind o mana de lucru mult mai buna. Si tot datorita cartofului, mai ieftina, mai usor de satisfacut.

Revenind in zilele noastre, sunt niste lucruri care mie-mi par un pic bizare. In top 3 tari producatoare de cartofi se afla China, Federatia Rusa si India. Milioane de amarati si morti de foame, asadar, cresc cartofi in cantitati uriase - peste 134 de milioane de tone anual numai in astea trei tari! Unde se duc cartofii?
Daca ne incredem in statistici, si alta solutie nu vad, nu la familiile care-si rup carca crescandu-i si ingrijindu-i. Peste 50% productia globala de cartofi foloseste ca materia prima pentru french fries, chipsuri si amidon, care la randul lui este utilizat in industrie la cele mai diverse lucruri, inclusiv vase si ulcele, pe care saracii mai sus-numiti abia daca apuca sa le vada in poze. Deci cei mai mari consumatori de cartofi sunt aia de la oras, mai avuti si mai satisfacuti.

Si daca, stau eu si ma gandesc, cei mai multi dintre saraci viseaza sa ajunga la oras sa o duca mai bine, asta incluzand si o portie de French Fries la McDonald's macar de doua ori pe an, cine mai ramane sa creasca bietul cartof?

Nu vad decat doua solutii. Fie ajungem sub dominatie chineza -- ei avand grija sa se inmulteasca si mai mult decat pana acum ca sa aiba cine sa cultive cartofii, fie toata lumea se muta la oras, cartoful si McDonald's devenind subiecte aprig disputate in cartile de istorie.

2 comments:

purliciosu said...

Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi plac cartofii prajiti rau de tot...mai ales aia noi...

Elena Stanciu said...

Si mie imi plac. Sa-i pregatesc eu dar pentru asta trebuie sa-i cumpar de undeva, nu? Dau o fuga in China sa fac o aprovizionare.