28 June 2013

MÂNCARE DE FASOLE with A TWIST

Inspirată de mâncarea de linte executată acum câteva săptămâni, am zis că nici o fasole ca la bunica acasă nu ar fi rea. Numai că la 7.000 de kilometri distanță nu prea are cum să iasă ca la bunica (cea mai bună mâncare de fasole din lume!!!). Așa că m-am reprofilat: frunze de kaffir lime în loc de dafin, plus niște lemon grass tocat mărunțel, plus niște pudră de turmeric și a rezultat o fasole cu aromă super-mega exotică. 


Se execută așa: fasolea se clătește sub jet de apă și se pune la fiert până boabele sunt moi dar nu chiar fleașcă (20-30 de minute, cred că depinde și de tipul de fasole). Într-o tigaie adâncă se călește o ceapă și trei fire de lemon grass tocate mărunt, mărunt (dacă ai tocător electric bagă-le acolo). Se adaugă o conservă de roșii decojite -- tot sucul + roșiile mărunțite bine. Evident, roșiile proaspete-s cu atât mai bine venite -- la mine au lipsit, trecem printr-o criză de roșii pe meleagurile astea, nu mă întreba care-i cauza că nu am identificat-o. Fasolea scursă de apa în care a fiert merge și ea în tigaie alături de restul ingredientelor. Mai vin din urmă 4-5 frunze de kaffir lime și un praf de turmeric.

Odată ce toată compoziția începe să bolborosească se pune capacul și se lasă vreme de 15 minute. Dacă vrei mâncare mai scăzută, o poți lăsa pe foc mai mult, dar ai grijă să stai cu ochii pe ea că de aici încolo pericolul de ardere e măricel. Sare și piper adaugi la final după gustul tău și al familiei. Poți adăuga și alte ierburi aromatice, cum te lasă imaginația.No comments: