09 November 2015

CHEAT DAY // UN TORT CARE NU ESTE TORT

Cheat day e o prostie după părerea mea. OK, hai să nu folosesc cuvinte dure, e o păcăleală și cred că funcționează la nivel psihic la fel de prost precum o dietă în sine. Toată săptămâna te abții să mănânci ceva dulce și sâmbăta/duminica ești liber să deguști orice, oricât de multe calorii ar conține, oricât de departe de conceptul sănătate ar fi. Practic ai timp vreme de șase zile să acumulezi frustrări pe care ulterior să le verși în tablete de ciocolată, munți de înghețată sau felii imense de tort. Timp de șase zile psihicul tău transmite subconștientului un singur mesaj: mai ai răbdare un picuț că vine ziua salvării. Și ca în orice situație de salvare, disperarea ia locul înțelepciunii așa că vei băga în tine dulciuri ca și cum ar fi pentru prima oară în viață, scuzându-te încontinuu că meriți, toată săptămâna ai fost cuminte. Nici usturoi nu ai mâncat, nici gura...

Cred că moderația este alternativa mult mai eficientă. Permite-ți de două-trei ori pe săptămână un mic dejun dulce (croisante, pancake) și un desert mic cu fiecare masă principală. Îți vei educa corpul să digere eficient și mintea să nu mai aibă pofte nebunești. Dulcele va fi parte din rutina benefică a alimentației de zi cu zi, nu fructul interzis la care visezi zi și noapte. Desigur, moderația se aplică atât la frecvența cu care mănânci dulciuri cât și la mărimea porțiilor. Desert mic cu fiecare masă înseamnă două pătrățele de ciocolată neagră, nu o tabletă întreagă. Înțelegi ce vreau să zic, nu continui cu exemplele. În schimb, îți las mai jos o porție de insirație pentru un dulce sănătos și foarte ușor de făcut.


I-am zis fake cake pentru că arată ca un tort dar nu e chiar un tort. Deși e un tort la finalul zilei. E o stivă de pancakes (8 la număr) printre care am strecurat tot felul de ingrediente yummy - unt, miere, banane, măr ras, passion fruit. Ce aveam și eu prin casă într-o dimineață leneșă de sâmbătă. În timp ce construiam fake cake-ul mă gândeam că e un desert super mișto de pregătit cu copilul/copiii (pentru cine-i are) -- odată ce ai copt clătitele nu prea mai există factori de risc și te poți juca cu cel mic la construcția în sine a turnulețului.

Ingrediente pentru 8 pancakes
200g făină (poți folosi integrală dacă vrei să fie și mai healthy desertul)
250ml lapte (normal, de cocos sau de orice alt fel îți sună ție bine)
2 ouă
1 lingură de zahăr brun (am evitat să pun mai mult știind că voi adăuga miere la final)
1 linguriță de praf de copt

Mod de preparare
1. Mixezi într-un castron ouăle cu zahărul și cu laptele - 3 minute.
2. Adaugi puțin câte puțin din făină și continui să amesteci cu o lingură până o integrezi pe toată.
3. Adaugi praful de copt, mai bagi mixerul un pic ca să fii singură că se distrubuie uniform în aluat.
4. Încingi tigaia de clătite și toarnă câte un polonic din aluat. Focul trebuie să fie mediu, se fac repede - 30-40 de secunde pe fiecare parte.

Acum că ai clătitele gata poți începe să te joci cu ele - o clătită, un alt ingredient, iar o lătită și tot așa. Eu am pus unt, miere, banane, măr ras cu un strop de scorțișoară, pulpă de passion fruit. Într-o ordine aleatorie, desigur și nu m-am ferit să repet ingredientele. Poți încerca cu ciocolată, cu alte fructe (de pădure, căpșuni), cu sirop de arțar și/sau cu cea mai bună dulceață din toamna asta. Singurul pont pe car eți-l dau e ca cel puțin unul dintre ingredientele pe care le folosești să umpli tortul să fie contrastant cu restul - adică nu totul dulce că ajungem la greață imediat; încearcă fructe mai acrișoare pentru un etaj sau combină miere cu zamă de lămâie.

Cam asta. Have fun, nomnom!


No comments: