02 November 2015

Gânduri răzlețe // 10 lucruri pe care i le-aș spune Elenei de la 20 de ani

Mă apropii de 40 de ani și mă uit din ce în ce mai des în urmă. Nu cu regret, ci cu nostalgie și cu un zâmbet îngăduitor față de Elena cea tânără. Fără să am pretenția că am atins vreun prag important al înțelepciunii privesc uneori la ea și îmi doresc să îi pot spune toate lucrurile acestea pentru că știu că ar ajuta-o. Dar mai știu și că din trecut nimic nu mai poate fi schimbat, așa că le țin minte și cele ce mai pot fi aplicate pe viitor, le aplic.

1. Învață din timp că părinții tăi nu îți sunt cei mai mari dușmani, ci singurii oameni de pe lumea asta care te pot iubi o viață întreagă necondiționat, indiferent de ce faci, cum ești sau cum te manifești într-un moment sau altul.

2. Dacă tot înveți asta despre părinții tăi, spune-le că îi iubești și alocă-le cât mai mult timp. Nu ai de unde să știi prin ce colț de țară sau de lume te va duce soarta și va fi din ce în ce mai greu să-i vezi, să stai cu ei, să le spui că îi iubești, să îi strângi în brațe.

3. Renunță să mai acorzi atât de multă importanță bărbaților. Îl vei întâlni pe cel care-ți va schimba viața exact atunci când trebuie. Până la momentul acela concentrează-te pe tine, pe prieteni, investește în lucruri de valoare cum ar fi educația, călătoriile, hobby-urile.

4. Învață să faci ceva practic - pâine, botoșei croșetați, masaj, machiaj etc. Sunt mult mai mulți oameni pe lumea asta care preferă să plătească pentru astfel de servicii în loc să-și bată capul să le facă singuri, iar tu ai putea avea de câștigat în anumite situații. Iar de nu ar fi așa, sigur nu vei fi pierdut nimic.

5. Fă sport. Dacă nu, măcar mergi pe jos 30 de minute în fiecare zi.

6. Ia-ți un câine. Știu sigur că poți avea grijă de el chiar dacă tu susții contrariul. Ia-l, vei fi mult mai fericită și te va ajuta și cu punctul 5.

7. Bucură-te de mâncare, nu abuza de ea și nici nu o trata ca pe o corvoadă de care trebuie să scapi de trei ori pe zi. Învață că tot ce e bun este și mai bun în cantități mici.

8. Folosește o cremă cu protecție solară pe față, zi de zi. Da, știu, ai numai 20 de ani și toată viața înainte. Dar ce ai zice să ai toată viața înainte cu mai puține riduri și mai puține frustrări specifice după o anumită vârstă?

9.  Nu te mai compara cu alții, este ridicol, știi prea bine că nu ai cum să fii altcineva decât cine ești. Descoperă-te, află ce ai mai bun și oferă-l celorlalți.

10. Învață să înlocuiești nu pot cu voi face tot ce-mi stă în putință. Și chiar fă tot ce îți stă în putință, fără să te gândești la ce-ai putea păți, la ce ai putea pierde, dacă ai avea de suferit. Fă tot ce-ți stă în putință, din tot sufletul și nu vei avea nimic de pierdut.

No comments: