17 July 2009

Apropo de Panciu

Ma intreba cineva zilele trecute, mancand din somonul cu mere si cartofi, ce se intampla totusi cand gatesti cu vin. Adica ce proces are loc, cum de iese mancarea mai buna decat folosind alte ingrediente. Spre rusinea mea, nu am stiut sa raspund, tot ce stiam era ca unele chestii merg preparate cu vin si ca ies bune.

Raspunsul la intrebare e destul de simplu. Odata adus vinul la temperatura de fierbere, alcoolul si sulfitii se evapora, iar ceea ce ramane este practic esenta tare, aroma care pune in valoare mancarea si da un gust deosebit.

Daca va hotarati sa gatiti cu vin, exista cateva lucruri pe care e bine sa le stiti. Prima regula este ca nu trebuie sa folositi niciodata la gatit un vin pe care nu l-ati bea - sau altfel spus, e bun de baut, e bun de gatit. Asta nu inseamna ca dati fuga la magazinul de vinuri si cereti cea mai scumpa sticla de vin ca sa fiti siguri (oricum, pretul nu e intotdeauna garantie suprema a calitatii, mai ales in magazinele de specialitate din Romania). Gasiti la supermarket vinuri decente, intre 15 si 25 de lei, pe care sa le folositi cu succes.
Ce mai puteti face - daca va ramane vin de la o masa, puneti-l intr-o sticla cu dop si pastrati-l la frigider pentru urmatoarea data cand gatiti. E important ca sticla sa fie plina, sa nu ramana loc pentru aer - in felul asta il puteti pastra chiar si o luna.

Trebuie sa mai stiti si ce anume vreti de la vin in raport cu rezultatul final. E foarte usor, aveti doua directii clare. Vreti sa accentuati savoarea ingredientelor folosite, mergeti cu un Sauvignon Blanc sau un Chianti (ca sa nu existe confuzii, primul este alb, al doilea este un vin rosu). Daca, dimpotriva, va doriti ca mancarea sa capete o aroma speciala, sa fie clar cand o savurati ca a fost gatita cu vin, aveti de ales intre Chardonnay (alb) sau Pinot Noir (rosu).

Din experienta, stiu sigur ca la peste si fructe de mare merge vin alb demisec. La vita, niciodata sa nu folositi vin sec, e obligatoriu sa fie demidulce - primul da carnii de vita o tenta acrisoara, complet nelalocul ei. Si tot din experienta stiu ca cel mai bine merge prin incercari repetate. Azi poate sa iasa excelent, maine sa nici nu vrei sa gusti. Evident, cand aveti invitati, ar fi dragut sa alegeti varianta safe si sa nu faceti experimente pe prieteni, nu de alta dar s-ar putea sa va invite ei data viitoare.

4 comments:

alibus said...

Mi-a facut placere sa gasesc aceste randuri scrise de tine. :)
Cu toate astea imi permit sa nu fiu de acord 100% cu cele scrise de tine. Eu cel putin, gasesc potrivita combinatia unui muschi de vita cu un rosu sec, dar poate e vorba doar de gusturi pana la urma.

Numai bine!

Elena Stanciu said...

Mie nu mi-a iesit prea bine, asa cum ziceam, da carnii un gust acrisor...care pur si simplu nu-mi place mie, asa ca e corect ce zici, e treaba de gust.

alibus said...

Stai linistita. La gateala te pricepi oricum mai bine ca mine, asa ia-o doar ca o parere personala.

Numai bine!

Elena Stanciu said...

:-) multumesc frumos.