23 July 2009

Somon in vin alb la cuptor


Problema cu somonul, ca si cu crevetii si restul fructelor de mare, e ca e gras si gretos -- in topul listei de accesorii la el trebuie sa avem lamaie.
Eu nu ma dau in vant dupa lamaie stoarsa una-doua peste mancare. Mi se pare ca-i schimba gustul si in loc sa ma bucur de ce mananc, raman blocata in acreala care-mi strepezeste dintii la maxim.
Asa ca ce m-am gandit eu? O sa iasa excelent daca apelez din nou la prietenul meu vinul alb, sec. Nu m-am gandit rau, astfel incat rezultatul a fost curatat de pe farfurii in timp record, fara lamaie si chiar fara paine.

De ce ai nevoie: un vas de iena mai mare sau o tava, medalioane de somon (la Cora si la Carrefour gasiti la sectorul de peste proaspat -- asa cum le taie ei, un medalion de persoana este suficient), cartofi, mere, vin alb sec, ulei de masline, oregano, patrunjel proaspat.

Ce trebuie sa faci:
1. Cureti de coaja si speli cartofii si merele. Ii tai cubulete. Cartofii ii lasi intr-un castron cu apa rece, merele le pui la macerat in vin alb minim jumatate de ora.
2. Pui in vasul de iena/tava medalioanele de somon sarate dupa gust. Presari un pic de oregano pe ambele parti. Adaugi merele si cartofii si umpli vasul cu vin pana aproape de nivelul feliei de somon. Stropesti cu ulei de masline.
3. Pui la cuptor, la foc mediu. Somonul se face repede, dar nu te ghida dupa el! Cartofii sunt cei care se patrund cel mai greu, deci pe ei verifica-i cu o furculita si cand sunt deja moi, poti spune ca e gata. O sa-ti dai seama si dupa miros, cu siguranta -- ajunge la nivelul ala in care incepe sa-ti ploua in gura si simti ca nu mai poti astepta nici o secunda.
4. Puneti pe farfurie si presarati patrunjel tocat marunt.

Tips:
Daca mori de foame si vrei sa fie gata mai repede, acopera tava/vasul de iena cu folie de aluminiu. Pe langa ca scurteaza timpul de preparare, face ca toata aroma sa ramana acolo, in interior si sa patrunda in carnea de somon.

6 comments:

Irina said...

Draga Elena, imi plac retetele tale si - la fel de mult - felul in care le prezinti. Mai trec pe-aici. Bravo!

Elena Stanciu said...

Mai treci, mai treci. Va astept dupa colt sa va intoarceti si sa va gatesc.

Anonymous said...

Simplu, cred ca foarte bun si totul pe o pagina foarte elegant prezentata, care-ti face placere s-o citesti si sa speri ca ...intr-o zi vei putea urma sfaturile atit de bine date !
Bravo Belle Helene !
Suntem foarte bucurosi pentru tine si pentru ceea ce gasim aici !
Este minunat !
Te urmarim cu drag !
Irina si Catalin

Anonymous said...

Tip pentru somon, ca sa nu mai fie in veci gretos. Tehnica se cheama "poaching" si inseamna asa: intr-o craticioara nu prea mare, pui niscaiva vin alb, suc de mere, ori portocale, ori grapefruit, ori ananas, ce vrei si ce gasesti (cu grapefruit iese demential, prinde un pic de amareala, dar e delicios), plus un catel de usturoi intreg si alte miroase, iarasi dupa gust si disponibilitate (star anise, daca exista in Romania, yum! Daca nu, incearca pe rand coriandru, cardamon, cuisoare, ienibahar, foi de dafin, etc). Lasi zeama sa dea un clocot si pui bucatile de peste inauntru. Ideea e ca lichidul sa depaseasca putin, dar foarte putin pestele. Pui capac, lasi sa se inabuse si sa scada lichidul. Done! Zeama se poate reduce in continuare pe foc, dupa ce scoti somonul, pui un pic de unt si transformi totul intr-un sos vascos, o minunatie. Combinatia de lichide pentru sos nu are limite. Ideea de baza e sa contina ceva acid (vin, lamaie sau chiar otet de mere), ceva dulceag (sucuri de fructe, dar poti incerca si cu sirop de artar sau miere) si ceva aromat (ierburi, seminte). Good Luck!

Elena Stanciu said...

Data viitoare incerc asta, te anunt cum a iesit.

Delia said...

Arata delicios reteta si prezentarea atat de clara, chiar cautam ceva bun cu somon.
Cum tot is la cura sotul poate manca cartofii iar eu somonul ;))

Multumesc de idee!!